Metselzand

Metselzand, ook wel scherpzand, is geschikt voor het maken van metselmortel. Je kunt er ook beton mee maken voor bijvoorbeeld een fundering. Ook wordt het veel gebruikt voor stabilisatie zand onder de natuursteen tegels of bestrating.

Hoeveel heb ik nodig?
Lengte (in meters):
Breedte (in meters):
Ophoging (hoogte) in meters:
Berekenen
U heeft in totaal 0 m3 nodig (+/- 0 kg)
(rekening houdend met 20% extra ivm inklinking en verlies)
Hiervoor heeft u nodig:
- 0 Big-Bag(s)
- 0 Mini-Big-Bag(s) of
- 0 m3 losgestort

Metselzand kopen

Wij leveren metselzand en overige zandsoorten zeer voordelig. Dankzij onze eigen vloot van vrachtwagens is dit meestal binnen 3 a 5  werkdagen op locatie bezorgd. Zowel grote als kleine afnames. Wij bezorgen in deze afnames in de vorm van big bags of los gestort.

Transportbedrijf Bakker is al sinds de jaren 80 het vertrouwde adres voor zand, grond en grind. Mocht je nog vragen hebben over zandsoorten en hoeveelheden, neem gerust contact met ons op. Wij geven graag op maat gemaakt advies.

Hoeveel per m3

Ons metselzand kan op verschillende manieren geleverd worden. In big bags van 1 kubieke meter of losgestort vanaf 4 kuub. Al onze zandproducten liggen standaard bij ons op voorraad. Daardoor worden onze producten meestal binnen 3 tot 5 werkdagen al op locatie geleverd.

Om erachter te komen hoeveel m3 je nodig bent, kan je contact met ons opnemen. Wij adviseren graag persoonlijk en op maat.

Wat is metselzand

Metselzand wordt gebruikt voor het maken van metselmortel. Metselmortel, ook wel bekend als metselspecie, wordt gebruikt als een soort van lijm tussen bakstenen. Wanneer de mortel uithardt, zorgt het ervoor dat een muur een stevig geheel vormt.

Naast het metselen van muurtjes kan metselzand ook gebruikt worden voor bestrating. Het verschil met ophoogzand of brekerzand zit hem in de doorlating van het vocht. Metselzand zorgt namelijk voor goede drainage en verlaagt de kans op witte kalkaanslag op de stenen. 

Verschil tussen metselzand en brekerzand

Metselzand wordt gebruikt om muren te metselen. Brekerzand wordt gebruikt als ondergrond voor bestrating. Door de verschillende structuren van deze zandsoorten is het niet mogelijk om de toepassingen om te wisselen.

Ophoogzand of brekerzand is minder vocht doorlatend. Hiermee komt het risico dat water slecht weg stroomt bij hevige regenval. 

Toch is het niet verstandig om metselzand voor bestrating te gebruiken. Doordat het minder goed hecht, blijven stenen minder goed op hun plek. Brekerzand heeft een grovere samenstelling en haakt daardoor in elkaar.

Toepassingen van metselzand

Uit bovenstaande vergelijking valt dus duidelijk op te maken dat de ene zandsoort niet de andere is. Door het verschil in structuur is de toepassing ook anders. 

Bij het metselen van muren wordt metselspecie of cement gebruikt. Omdat dit specie stevigheid nodig heeft, moet het zand goed mengen met de mortel. Metselzand is zeer zuiver zand dat afkomstig is uit rivieren. Doordat het zo zuiver is mengt het goed en geeft het veel stevigheid aan de muur.

Bereiding van metselspecie

Het is inmiddels duidelijke waarom het belangrijk is om metselzand te gebruiken bij het maken van metselspecie. Bij de bereiding van dit specie zijn de volgende materialen nodig: 

 • Bindmiddel (cement)
 • Metselzand
 • Water

Het bereiden van kleine hoeveelheden metselspecie doe je in een metselkuip, grote hoeveelheden met een betonmolen. Bovenstaande componenten moeten in de volgende verhoudingen gemengd worden voor het bereiden van de sterkste metselspecie: 

 • 1 deel bindmiddel
 • 3 delen metselzand

Meng het materiaal goed met water en het mortel is klaar om te gebruiken. Hoeveel water hangt af van de metselaar. 

Tips voor beter metselwerk

Onderstaande tips geven je richtlijnen om je aan te houden tijdens de bereiding en toepassing van metselmortel. 

 

 • Om te achterhalen of je genoeg water hebt gebruikt kan je de 1 minuut proef doen: 
  • Smeer metselmortel op een steen en plak hier een andere steen op. 
  • Haal na 1 minuut de stenen van elkaar af. Wanneer op beide stenen metselspecie achterblijft, heeft de specie de juiste erhoudingen.
 • Gebruik een betonmolen bij grote hoeveelheden, doordat deze draait blijft het specie voor een langere tijd bruikbaar.
 • Verwerk de specie binnen een uur.
 • Dek het metselwerk af zodat het licht vochtig blijft. Zo hardt het beter uit.

Metselzand kopen bij Transportbedrijf Bakker

Zand van Transportbedrijf Bakker kan binnen 3 tot 5 werkdagen op locatie geleverd worden. Wij leveren in big bags van 1 kubieke meter of losgestort. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op. Transportbedrijf Bakker staat je graag persoonlijk te woord.